Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Prostaat biopsie
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Prostaat biopsie

Inleiding
U heeft een afspraak voor een prostaatbiopsie. Bij het onderzoek neemt de uroloog met een fijne naald stukjes weefsel uit uw prostaat. Dit onderzoek geeft uitsluitsel over goedaardige of kwaadaardige afwijkingen van de prostaat.

Voorbereiding
Gebruikt u bloedverdunners? Als u bloedverdunners (antistollingsmedicatie) gebruikt, meld dit dan aan uw behandelelend arts. Hij/zij bespreekt met u of en wanneer u moet stoppen met deze medicijnen.

Om de kans op een infectie na biopsie te verkleinen, krijgt u een antibioticum voorgeschreven. Hiermee moet u een dag voorafgaand aan het onderzoek starten.

Het onderzoek
U krijgt het verzoek om uw onderkleding uit te doen. Nadat liggend op uw zij of in de beensteunen(dit is afhankelijk van de voorkeur van de arts) plaats heeft genomen beoordeelt de urologg eerst uw prostaat met behulp van inwendig onderzoek en een echosonde via de anus.Vervolgens krijgt u 2 injecties met een verdovingsmiddel toegediend rondom de prostaat. Dit werkt snel en het nemen van de biopten is hiermee meestal slechts licht gevoelig. Vervolgens neemt de uroloog met behulp van een dunne naald stukjes weefsel weg. Het weefsel wordt onder de microscoop onderzocht.

Na het onderzoek
Na het onderzoek kunt u meteen naar huis. Het is prettig als u iemand meeneemt die u begeleidt. Na een biopsie wordt het namelijk afgeraden zelf auto te rijden of te fietsen. U kunt na het onderzoek wat bloed verliezen bij de urine, ontlasting en het sperma. Dit is niet ernstig en kan enkele weken duren.

Complicaties
Krijgt u na het onderzoek klachten die verband houden met het onderzoek zoals:

  • Koorts boven de 38.5 C
  • Veel bloedverlies
  • Veel pijn
  • Koude rillingen, niet pluis gevoel
  • Niet kunnen plassen, door bloed stolsels

Neem dan contact op met het ziekenhuis:

  • Polikliniek Urologie: t (076) 595 1026 (maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur)
  • Na 16.30 uur en in het weekend: spoedeisende hulp (076) 595 5000

De uitslag van het weefselonderzoek
De uitslag van het onderzoek is na ongeveer 7-14 dagen bekend. U krijgt hiervoor een nieuwe afspraak op de polikliniek Urologie.

Vragen?
Deze folder betreft een algemene voorlichting. Bijzondere omstandigheden kunnen aanleiding tot wijzigingen geven. Dit zal door uw uroloog aan u kenbaar worden gemaakt.

Heeft u na het lezen van de folder nog vragen, dan kunt u op werkdagen contact opnemen met de polikliniek Urologie. Bij ziekte of verhindering dient u eveneens contact op te nemen met de polikliniek Urologie.

T: (076) 595 10 26 (keuze 2)

Meer lezen over urologie bij Amphia?

Ga naar afdeling Urologie

Label