Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

PTNS behandeling
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

PTNS behandeling

Op de polikliniek is een afspraak met u gemaakt voor een PTNS behandeling. PTNS staat voor:
Percutane: door de huid heen
Tibial: scheenbeen
Nerve: zenuw
Stimulation: stimulatie

In deze folder leest u wat de behandeling inhoudt. Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft, neem dan contact op met het Bekkenbodemcentrum.

Waarom een PTNS behandeling?
Een PTNS behandeling is geschikt bij de volgende problemen:

  • Extreem vaak plassen, zowel overdag als ‘s nachts
  • Hevige aandrang om te plassen dat soms samengaat met urineverlies
  • Onbegrepen blaas en bekkenbodempijn.

 

Wat is een PTNS behandeling?
Een PTNS behandeling zorgt voor het blokkeren van 'foute' of ongewenste sensaties uit het kleine bekken. Dit gebeurt door een ‘elektrisch signaal’ te geven aan een zenuwtak nabij de enkel. Deze zenuwtak staat in nauw verband met de zenuwen van alle organen in het kleine bekken zoals de blaas, de endeldarm en de sluitspier. Tijdens de behandeling wordt een zeer dunne naald geprikt net boven de enkel. Dit is het gebied waarin de zenuwtak loopt. De behandeling is veilig en vrijwel pijnloos.

Voorbereiding thuis
Een speciale voorbereiding voor deze behandeling is niet nodig, wel verzoeken wij u thuis de voeten te wassen en kleding aan te trekken waarbij u gemakkelijk uw enkels kunt ontbloten. U mag geen crème op uw benen en voeten gebruiken op de dag van de behandeling omdat dan de sticker van de elektrode niet goed hecht.

Behandeling
De PTNS behandeling bestaat uit 12 opeenvolgende behandelingen die 1 keer per week plaatsvinden. Iedere behandeling duurt 30 minuten. Gedurende de eerste 12 behandelingen is het beter om geen enkele keer over te slaan omdat anders het beoogde effect van de behandeling langer duurt. Na 12 behandelingen bespreekt de uroloog met u het verdere verloop. Als de behandeling werkt, wordt deze voortgezet en geprobeerd af te bouwen zodat u minder vaak behandeld hoeft te worden. Wij zullen u dan mogelijk naar een behandelend bekkenfysiotherapeut verwijzen om dan de behandeling voort te zetten.

De behandeling vindt plaats op het Bekkenbodemcentrum, Amphia Breda. Op de afgesproken dag en tijd meldt u zich aan de balie. Een verpleegkundige begeleidt u naar de behandelkamer en vraagt u de onderbenen te ontbloten. Vervolgens neemt u plaats op de behandelstoel. De dunne naald wordt boven de enkel ingebracht en een plakelektrode op of onder uw voet. Dit wordt aangesloten op de stimulator. De juiste frequentie wordt dan bepaald. Het ‘elektrische signaal’ geeft een prikkelend gevoel in uw hiel of voetzool en tenen. Na 30 minuten is de behandeling klaar. U kunt direct naar huis.

Belangrijk
U komt niet in aanmerking voor PTNS als:

  • U het vermoeden heeft zwanger te zijn, of de wens heeft binnenkort zwanger te raken;
  • U een pacemaker heeft of een ander elektronisch implantaat;
  • U ernstige hartritmestoornissen heeft.

Verhinderd
Bij ziekte of verhindering op de dag van de behandeling, verzoeken wij u direct contact op te nemen met het Bekkenbodemcentrum.

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met de assistent of uw behandelend specialist.

Bekkenbodemcentrum:
T: (076) 595 10 32
E: bekkenbodemcentrum@amphia.nl

Lees meer over het Bekkenbodemcentrum via onderstaande knop.

Ga naar Bekkenbodemcentrum

Meer lezen over urologie bij Amphia?

Ga naar afdeling Urologie

Label