Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

VRE-bacterie
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

VRE-bacterie

Wat is VRE?

De Vancomycine Resistente Enterokok, kortweg VRE, is een enterokok. Enterokokken behoren tot de normale darmflora van de mens en zijn normaal gesproken niet ziekmakend. De VRE-bacterie is niet gevaarlijk voor gezonde mensen maar kan bij mensen met een verminderde weerstand leiden tot een infectie. De VRE-bacterie is resistent (ongevoelig) voor behandeling met gebruikelijke antibiotica.

De bacterie verspreidt vooral via ontlasting, handen en voorwerpen. Om te voorkomen dat de bacterie zich in het ziekenhuis verspreidt, nemen wij speciale voorzorgsmaatregelen.

Maatregelen in het ziekenhuis

Opname
Bent u (mogelijk) drager van een VRE-bacterie en wordt u in het ziekenhuis opgenomen? Dan worden er extra maatregelen genomen. U ligt in een eenpersoonskamer in isolatie. Dit betekent dat de ziekenhuismedewerkers een schort en handschoenen dragen als ze in uw kamer komen. Ook is uw deur gesloten. Tijdens uw opname kunt u bezoek blijven ontvangen. Wel moet bezoek zich eerst melden bij de teampost. Na het bezoek moet uw bezoek de handen desinfecteren met handalcohol.

Kweek
Om te onderzoeken of u drager bent van een VRE-bacterie neemt de verpleegkundige op meerdere dagen een kweek van uw rectum (anus) af. Als u de bacterie bij u draagt hoeven er voorlopig geen vervolgkweken afgenomen te worden.

Afspraak op de polikliniek
Heeft u een afspraak op de polikliniek en bent u (mogelijk) drager van een VRE-bacterie? Dan kan uw afspraak gewoon doorgaan. De algemene voorzorgsmaatregelen worden toegepast. Bij kans op spatten dragen medewerkers handschoenen, een schort en eventueel een masker en spatbril.

Behandeling
Als u geen infectie heeft, is een behandeling met antibiotica niet nodig. De VRE-bacterie kan vanzelf weer verdwijnen. Het verschilt per persoon hoelang het duurt voordat de VRE-bacterie uit het lichaam is verdwenen. Dit kan enkele weken tot meer dan een jaar duren. Alleen als de VRE-bacterie bij u een infectie veroorzaakt, krijgt u van de arts een behandeling met antibiotica voorgeschreven.

Maatregelen thuis
Als u drager bent van de VRE-bacterie dan kunt u alles blijven doen wat u daarvoor ook deed. Het is wel belangrijk om goed uw handen te wassen na elk toiletbezoek.

Label