Kunstwerk: Panamarenko - Reis naar de sterren (1979)
Kunstenaar: Panamarenko
Titel: Reis naar de sterren
Jaar: 1979
Materiaal: Ijzer, koper, hout, motor
Afmeting: 22 x 56 x 42 cm
Locatie: Amphia Breda, Molengracht 21, gang naar het PA-lab.
Het hoogste doel dat de mens zichzelf kan stellen is een weg te bedenken om de aarde te verlaten.
Over het werk
Het ruimtelijke werk Reis naar de sterren is een model op schaal 1:300 van een magnetisch ruimteschip dat ook wel een vliegende sigaar wordt genoemd. Het stelt een soort moederschip voor dat in werkelijkheid ongeveer 800 meter lang zou zijn met een diameter van 170 meter. Het sculptuur bestaat uit een houten plaat waar een langwerpige constructie op is bevestigd die uit 3 delen bestaat. De constructie maakt het mogelijk om te ontsnappen aan het magnetisch veld van de aarde. Het is eigenlijk een heel grote koker waarvan de cilinders zo groot moeten zijn dat ze voldoende magneetkracht op kunnen vangen. Het heeft geen energiebron nodig, maar kan met behulp van bestaande magnetische krachten vliegen.
De verschillende constructies en machines die Panamarenko heeft gebouwd hebben als doel te reizen naar verafgelegen, onbekende oorden. Het zijn de hulpmiddelen van een ontdekkingsreiziger die op zoek is naar nieuwe dimensies. Hij zei daar zelf over: "Het hoogste doel dat de mens zichzelf kan stellen is een weg te bedenken om de aarde te verlaten."
Over de kunstenaar
Panamarenko is een pseudoniem van de kusntenaar Henri van Herwegen (1940, Antwerpen), een begrip in de kunstwereld. De naam is een samentrekking van Pan American Airlines and Company, een bekende vliegtuigmaatschappij uit de jaren 1960 - 1970. Vroegere werken van Panamarenko sloten aan bij de Pop Art. Later is zijn kunst meer gericht op vliegende objecten en andere machines, gebaseerd op insecten, zeppelins en raketten. Zijn fascinatie om te kunnen vliegen en vrij te bewegen op het land, in het water, in de lucht en in de ruimte in de leidende factor in zijn werk. In zijn kunstwerken komen zijn interesse voor de natuur, wetenschap, technologie en artstieke schoonheid samen.
Wist je dat...?
Er in Amphia meer werken van Panamarenko hangen? Een aantal daarvan zijn te zien in de gang richting route 160.