Samenwerking
In 2022 zijn er nieuwe samenwerkingen ontstaan en hebben we bestaande samenwerkingen geïntensiveerd. Daardoor hebben we de zorg voor onze patiënten nog beter kunnen organiseren. Ook heeft Amphia meegewerkt aan het regioplan Integraal zorgakkoord (IZA) voor de regio West Brabant Oost. In dit plan staat beschreven hoe alle samenwerkende partijen samen de belangrijkste regionale opgaven met prioriteit gaan oppakken. En ander onderdeel zijn de afspraken over de wijze waarop partijen de regio-opgaven gecommitteerd gaan oppakken en wie daarbij betrokken zijn. Het regioplan is te vinden op: www.dejuistezorgopdejuisteplek.nl/regiobeelden.
Naast het IZA-regiobeeld heeft Amphia ook meegewerkt aan het IZA-ROAZ-plan. Dit plan maakt inzichtelijk wat de belangrijkste opgaven om de toegankelijkheid, bereikbaarheid en kwaliteit van de acute zorg te borgen. Hier zijn ook afspraken voortgekomen. Het ROAZ-plan en -afspraken zijn te lezen op ROAZ-beeld en ROAZ-plan (nazb.nl)
Regionale zorg voor patiënten met hartfalen en atriumfibrilleren
Om in te kunnen spelen op de groeiende zorgvraag door vergrijzing is er in februari 2023 een intentieverklaring getekend tussen de huisartsengroep Zorroo, Amphia en de vakgroep cardiologie om de zorg voor patiënten met hartfalen en atriumfibrilleren gezamenlijk te verbeteren. De bestaande samenwerking is hiermee geïntensiveerd met een vernieuwend concept. Sinds 1 maart 2023 vindt er bij Zorroo PLUS (op de huisartsenpost te Oosterhout) een wekelijkse spreekuur plaats door de verpleegkundig specialist cardiologie voor patiënten met hartfalen en atriumfibrilleren.
Het doel hiervan is om laagcomplexe cardiologische zorg dichter bij huis te kunnen leveren. De toekomstige samenwerking door cardiologen en huisartsen sluit goed aan bij het integraal zorg akkoord.
Start Afdeling Transmurale Zorg
Sinds 3 april 2023 kunnen patiënten vanuit Amphia worden doorverwezen naar de Afdeling Transmurale Zorg (ATZ). Het doel van deze afdeling is zorgen voor minder functieverlies door eerder te starten met revalidatie en herstel. De ATZ bestaat uit 12 klinische bedden die zich bevinden op de GRZ-afdelingen van De MARQ en Thebe binnen Amphia, locatie Breda.
Het ATZ is er voor patiënten die kunnen starten met herstel en/of revalidatie, maar nog wel de nabijheid van de medisch specialist nodig hebben. Dit betekent dat deze patiënten zo snel mogelijk vanuit het ziekenhuis naar de afdeling ATZ doorstromen. Ondanks dat er nog inzet van de medisch specialist is, biedt ATZ de mogelijkheid om eerder te beginnen met revalidatie en herstel en zo functieverlies te beperken.
Overzicht overige projecten met samenwerkingspartners
- Uitwerking van strategische samenwerkingspunten die in het samen (huisartsen zorggroepen en Amphia/MSB-A) opgestelde Manifest “Toekomstbestendige zorg in de regio” zijn vastgelegd.
- Chronische en electieve zorg: samenwerking met huisartsen is geïntensiveerd. Waarbij de focus ligt op slimmer inrichten van zorg door onder andere anderhalvelijnszorg
- Samenwerking Amphia en Zorroo om toenemende zorgvraag oogheelkunde op te vangen
- Samenwerking geriatrie in zorgprogramma ouderenzorg en ontwikkeling naar eerstelijns expertisecentrum kwetsbare ouderen
- Meekijkconsulten
- Transmurale zorg pilot afdelingen met kernteam bestaande uit een wijkverpleegkundige, transferverpleegkundige en afdelingsverpleegkundige. )
- Samen met Thebe, Surplus en BredaMantelzorg verder doorontwikkelen van het mantelzorgplein
- Gestart met pilot afdelingen met Advance Care Planning (proactieve zorgplanning). Dit is onderdeel van de samenwerking Transmurale Zorg regio Breda
- Amphia is aangesloten bij het Centre of Expertise Perspectief in Gezondheid van Avans Hogeschool
- Twee projecten met het Erasmus MC zijn ingesteld: op oncologie en hartzorg
- Amphia is vitaliteitspartner van de Bredase singelloop geworden
- Bravis en Amphia: samenwerken aan blaas- en prostaatkanker
- Intensieve samenwerking vijf ziekenhuizen in medische laboratoriumdiagnostiek - Amphia