De Amphia Apotheek (poliklinische apotheek in de hal) is sinds maart 2024 nu officieel erkend als opleidingsapotheek door de SRC-OF (specialistenregistratiecommunicatie openbare farmacie). Hiermee heeft de klinische farmacie nu naast de opleidingsbevoegdheid voor ziekenhuisapothekers een nieuwe opleiding binnen gehaald. Dit is een belangrijke stap en bouwt voort op de eerdere erkenning die verleend is in 2017 (en voor vijf jaar was afgegeven). Het toont onze toewijding aan opleiding en innovatie binnen de farmacie. Maar hoe verloopt zo’n proces en wat maakt deze erkenning zo bijzonder? We spreken erover met Wendy van Loon, poliklinisch apotheker en Noor Stijntjes, specialist openbaar apotheker in opleiding.
De weg naar een erkenning
Hoewel de eerdere aanvraag eenvoudig werd goedgekeurd, bleek de verlenging dit keer niet zonder uitdagingen. Wendy: ‘’Nadat we Noor hadden aangenomen als openbaar apotheker specialist, met de mogelijkheid om ook in opleiding te gaan, bleek onze erkenning te zijn verlopen. Maar we wilden Noor natuurlijk nog steeds die mogelijkheid kunnen aanbieden. We dachten dat de verlenging net zo snel als de vorige keer geregeld zou zijn. Alleen er kwam een omvangrijk dossier bij kijken met talloze bijlagen om te bewijzen dat wij een kwalitatieve opleidingsplek kunnen bieden in de apotheek. En ondanks dat we als STZ-ziekenhuis een opleidingsziekenhuis zijn, kostte het maanden van heen en weer mailen met de SRC om de verlenging te regelen. Dat is opzich geen probleem en geeft ook de kwaliteit aan, maar we wilden Noor wel graag alvast laten opleiden. De SRC gaf aan dat dit mogelijk was onder bepaalde voorwaarden, waaronder een vereiste samenwerking met een openbare apotheek in Breda. Dit omdat de werkzaamheden anders zijn dan bij een poliklinische apotheek. Gelukkig werd deze verbinding snel gelegd met de BENU-apotheek De Heuvel.’’
Praktijkgerichte opleiden
Gedurende het eerste half jaar werkt de apotheker in opleiding wekelijks een dag in een openbare apotheek. Dit om kennis te maken met patiëntconsulten door middel van medicatiebeoordelingen en het geneesmiddeldistributiesysteem. Ook heb je contact met huisartsen tijdens farmacotherapeutisch overleg. Noor: ‘’Ik vind het heel waardevol om de theorie met praktijk te combineren. Je krijgt een idee van wat er allemaal bij komt kijken en welke mogelijkheden je hebt.’’ Daarnaast wordt ook gewerkt met verschillende specialismen, zoals Interne geneeskunde, Geriatrie en (pre)Dialyse op de Nierfalen polikliniek. ‘’Je hebt daardoor gevarieerde patiëntcasussen en leert omgaan met verschillende doelgroepen en medicatie. Dit geeft een breed inzicht in farmacotherapie binnen verschillende zorgcontexten’’, aldus Noor.
Opleidingsklimaat voor beiden leerzaam
Wendy geeft aan dat het ook voor haar leerzaam is. ‘’De apotheker in opleiding werkt intensief samen met ons en andere ervaren collega’s. Er is veel aandacht voor feedback en ontwikkeling omdat de erkenning betekent dat we voldoen aan strenge eisen. Zo kijken we bijvoorbeeld of er voldoende tijd en ruimte is voor de opleiding, genoeg variatie en hoe de begeleiding is geregeld. Dat is voor ons natuurlijk ook erg leerzaam én waardevol. Het voelt goed om te weten dat we een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de farmacie.’’
De opleiding duurt twee jaar en richt zich in het eerste jaar op basistaken van een apotheker in de apotheek, zoals medicatiebewaking, medicatiebeoordeling en consulten aan de balie. In het tweede jaar volgt meer verdieping met onder andere praktijkonderzoek en een differentiatiefase. De ervaringen in Amphia en de samenwerking met openbare apotheken zorgen ervoor dat afgestudeerde apothekers goed voorbereid zijn op alle facetten van hun vak.