Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Column: heeft onderzoek met patiëntenzorg te maken?
Aanmaakdatum:

Column: heeft onderzoek met patiëntenzorg te maken?

Judith van Beek - Peeters

De zorg in Nederland verandert en ontwikkelt zich snel. Verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten spelen in op deze continue veranderingen. Ze vragen zich af waarom ze bepaalde handelingen doen, of het anders kan en wat de beste zorg is. Ze lezen artikelen en voeren verpleegkundig onderzoek uit. Is onderzoek dan ook patiëntenzorg? Mijn antwoord hierop is een volmondig: ja!

Al in de opleiding tot HBO-verpleegkundige vond ik het interessant om praktijkonderzoek te doen naar interventies voor patiënten. Ook in mijn opleiding tot verpleegkundig specialist deed ik met plezier mijn afstudeeronderzoek. In Amphia kreeg ik de kans om promotieonderzoek te doen naar Samen Beslissen met oudere patiënten met een ernstige aortaklepstenose. Dit onderzoek toont aan dat oudere patiënten graag samen met professionals beslissingen willen nemen over zorg en behandeling, waarbij er meer aandacht moet zijn voor de context en het dagelijks leven van de patiënt. Mijn ervaring is dan ook dat onderzoek doen veelzijdig is, zorgt voor een kritische blik en aanbevelingen geeft waar je in de praktijk echt iets mee kunt!

Door mijn ervaring als verpleegkundige en de combinatie met mijn huidige werk als verpleegkundig specialist, weet ik hoe de verpleegkundige praktijk in elkaar steekt. We hebben als verpleegkundig (specialist) vaak de gewoonte om datgene te doen wat we altijd gewend zijn te doen. Dat is belangrijke kennis, maar dit is met de huidige ontwikkelingen niet meer genoeg. Door verpleegkundig onderzoek te doen kunnen we toetsen wat werkt. Wat kunnen we beter laten en wat moeten we juist wel doen? Onderzoek en wetenschap dragen bij aan de professionalisering van het verpleegkundig vak en de toepassing van onderzoeksresultaten in de praktijk.

Helaas is onderzoek doen nog geen vanzelfsprekendheid. Het zit nog niet in ons verpleegkundig DNA. Er wordt nog te weinig op onderzoek gestuurd, de productie staat meestal voorop.

Denk aan een vraag zoals: “Hoe kunnen we met elkaar familiezorg beter integreren op de afdeling?” 
Dit werkte een student verpleegkunde uit in haar praktijkonderzoek.

In mei van dit jaar ben ik gestart als verpleegkundig onderzoeker in combinatie met mijn functie als verpleegkundig specialist in het Hartcentrum. Het is mijn taak om ervoor te zorgen dat verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten in Amphia worden aangemoedigd en ondersteund bij het uitvoeren van verpleegkundig onderzoek. Daarnaast draag ik actief bij aan de ontwikkeling van een organisatiestructuur die de bevordering van Evidence Based Practice (EBP) en verpleegkundig onderzoek ondersteunt. Eigenlijk ben ik een soort spil in het web van onderzoek onder verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en research professionals.

We zien wel al hele mooie ontwikkelingen in Amphia, dus het zaadje is geplant en ik wil daar graag verder aan bijdragen. Onlangs sprak ik met EBP-aandachtsvelders op de afdeling neurologie die een verwonderbord hebben opgezet voor hun team. Hier worden alle “verwonder” vragen verzameld en de EBP-aandachtsvelders zoeken dit methodisch uit en geven terugkoppeling. Denk hierbij aan een vraag als: “Heeft het toedienen van zo nodig haldol zin bij neurologische patiënten die een delier doormaken?” Dit is een prachtig voorbeeld van hoe je met je team kunt werken aan verwondering en verandering. Een ander voorbeeld is de vraag die een student verpleegkunde uitwerkte in haar praktijkonderzoek: “hoe kunnen we met elkaar familiezorg beter integreren op de afdeling?”

Vorig jaar is er een meerjarenplan verpleegkundig onderzoek opgesteld. Hiermee bouwen we aan een huis van onderzoek binnen het verpleegkundig domein van Amphia. Als verpleegkundig onderzoeker signaleer ik in dit huis onderzoeksvragen binnen het vakgebied, coach ik verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten (in opleiding) en begeleid ik verpleegkundigen bij Evidence Based Practice. Daarnaast ben ik samen met collega’s verbindingen aan het leggen om voorgenomen projecten met betrekking tot passende zorg met verpleegkundig onderzoek te verbinden. Ons doel is om onderzoekslijnen uit te zetten binnen het ziekenhuis waar verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten hun bijdrage aan kunnen leveren en waarin zij steeds het stokje aan elkaar kunnen doorgeven. Zo zijn de professionals die dicht bij de patiënt staan aan zet en bouwen we samen aan iets moois.

De toekomst richt zich op passende toekomstbestendige zorg waarbij beslissingen genomen worden die zowel door professionals, patiënten en hun naasten gedragen worden. Met deze ontwikkeling, kunnen we in Amphia echt niet meer zonder verpleegkundig onderzoek. Onderzoek ís patiëntenzorg.

Meer lezen over de mogelijkheden in Amphia?

Ga naar Werken bij Amphia

Label