Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Zorgpaspoort voor kinderen: een stap naar traumavrije zorg

Meer lezen over Kindergeneeskunde?

Ga naar de afdelingspagina
Aanmaakdatum:

Zorgpaspoort voor kinderen: een stap naar traumavrije zorg

Het zorgpaspoort is een persoonlijk boekje voor kinderen die zorg nodig hebben. Hierin staat precies wat een kind fijn vindt tijdens medische behandelingen. Zo kun je denken aan voorbeelden als liever op schoot zitten bij ouders, of eventuele andere afleidingstechnieken. Het doel van dit paspoort is dat kinderen zich veilig en op hun gemak voelen bij medische handelingen. Een kind krijgt op deze manier meer de regie en we verlagen de kans op trauma’s in de zorg voor een kind.

Samenwerking met studenten en Innovatiehub
Het zorgpaspoort wordt al gebruikt in andere ziekenhuizen. Binnen Amphia ontstond de vraag of dit ook een goed hulpmiddel voor de kinderafdeling was. Op de kinderafdeling is de projectgroep STAR (Stress, trauma, angst, reductie) actief met het onderwerp traumavrijzorg voor kinderen. Vanuit daar ontstond het idee om het zorgpaspoort toe te passen. Robin Dijkshoorn, student, onderzocht op welke manier dit binnen Amphia past. Julia Tuynman en Nicole Ackermans, medisch pedagogisch zorgverleners op de kinderafdeling zijn aan de slag gegaan met dit onderzoek en hebben financiële ondersteuning aangevraagd bij de Innovatiehub. Zij hebben het voor een groot deel mogelijk gemaakt dat het zorgpaspoort nu gebruikt wordt. Het zorgpaspoort is gemaakt om een manier te vinden om zorg op maat te bieden aan kinderen. Als zij deze meenemen kunnen ze die altijd laten zien in het ziekenhuis in Nederland, maar ook in het buitenland. Met het paspoort hoeven kinderen niet opnieuw hun wensen uit te leggen en worden nieuwe trauma’s voorkomen.

Kinderadviesraad
Verschillende zorgprofessionals werkten mee aan de ontwikkeling van het zorgpaspoort; Medisch pedagogisch zorgverleners, verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, kinderarts en een psycholoog. Het paspoort werd goedgekeurd door de kinderadviesraad. De kinderadviesraad bestaat uit kinderen tussen de 10 en 18 jaar. Zij gaven waardevolle feedback. Zo zagen ze liever een andere naam dan 'star-paspoort', want dat associeerde ze met de dood. Dit is waardevolle informatie die is meegenomen om het paspoort te verbeteren.

Het paspoort werd goedgekeurd door de kinderadviesraad (KAR). De KAR bestaat uit kinderen tussen de 10 en 18 jaar. Zij geven waardevolle feedback.

Zorg op maat
Het zorgpaspoort is er niet alleen voor kinderen die lang in het ziekenhuis verblijven. Ook voor kinderen die angst hebben voor medische handelingen of kinderen die vaak terug moeten komen omdat ze bijvoorbeeld chronisch ziek zijn krijgen een zorgpaspoort. Voor elke situatie wordt gekeken of een paspoort nodig is, zodat er altijd zorg op maat is. Het is de verantwoordelijkheid van ouders en het kind om het paspoort mee te nemen naar afspraken. Zorgverleners zien daarin wat het kind nodig heeft, waardoor de behandeling prettiger verloopt.

Wat staat er in het zorgpaspoort?
In het zorgpaspoort staan persoonlijke voorkeuren van het kind. Denk aan wat zij prettig vinden tijdens medische handelingen, zoals het gebruik van verdovingspleisters of favoriete ontspanningsactiviteiten. In het paspoort staan voorbeelden waar een kind allemaal aan kan denken om in het boekje te schrijven. Ze kunnen per soort behandeling aangeven wie er bij hen moet blijven, hoe ze willen zitten of liggen, maar ook wat een medisch specialist wel of juist niet moet doen of zeggen. Zo kunnen ze duidelijk aangeven wat ze fijn of juist eng vinden.

Er wordt gekeken naar de wensen van het kind en er wordt alles aan gedaan om angst en pijn te vermijden. Het zorgpaspoort helpt om traumavrije zorg te bieden.

Traumavrije zorg
Traumavrije zorg betekent dat medische handelingen zo prettig en pijnloos mogelijk worden uitgevoerd. Het kind heeft hierbij zoveel mogelijk zelf de regie. Er wordt gekeken naar de wensen van het kind en er wordt alles aan gedaan om angst en pijn te vermijden. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van verdovingspleisters of het combineren van behandelingen, zodat een kind minder vaak bloedafname hoeft te krijgen. Het zorgpaspoort helpt om deze traumavrije zorg te bieden. Doordat zorgverleners precies weten wat een kind fijn vindt, kunnen ze beter inspelen op de wensen en behoeften van het kind. Dit vermindert stress en angst, waardoor de ervaring met het ziekenhuis minder traumatisch wordt.

Toekomstplannen en innovaties
Het zou mooi zijn als er verschillende varianten zijn van het zorgpaspoort zodat er één voor alle leeftijdscategorieën beschikbaar is. Er wordt nagedacht over een digitale versie voor de wat oudere kinderen. De kinderadviesraad is volop bezig met het ontwikkelen van een mascotte die terug gaat komen in het zorgpaspoort. Hiermee willen ze de ervaring nog kindvriendelijker maken. Het zorgpaspoort is een belangrijk hulpmiddel om de zorg voor kinderen persoonlijker en prettiger te maken, met als doel traumavrije zorg voor ieder kind.

het zorgpaspoort
Het zorgpaspoort

Meer lezen over kindergeneeskunde bij Amphia?

Ga naar afdeling Kindergeneeskunde

Label