Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Amphia biedt speciale zorg aan jongvolwassenen met kanker
Aanmaakdatum:

Amphia biedt speciale zorg aan jongvolwassenen met kanker

Het Amphia ziekenhuis maakt sinds kort onderdeel uit van het AYA Zorgnetwerk. Hierdoor kan Amphia zorg en ondersteuning bieden aan jongvolwassenen met kanker die past bij hun levensfase en hun medische behandeling. Elk jaar horen ongeveer 3.900 jongvolwassenen tussen de 18 en 39 jaar in Nederland dat zij kanker hebben. Deze zogenaamde AYA’s (adolescents & young adults) zijn in de bloei van hun leven en verliezen bij de diagnose vaak de grip op hun leven.

De AYA-zorg gaat uit van de vraag: “Wie ben jij en wat heb je nodig?” tijdens en ook na kanker. Het AYA-team in Amphia bestaat uit zorgprofessionals die specifieke kennis hebben over kanker op jongvolwassen leeftijd.

Vragen bij ziekte
De meerderheid van alle kankerpatiënten is ouder dan 60 jaar, wat maakt dat jongvolwassenen vaak een uitzondering zijn in de wachtkamer. Deze AYA’s zijn te oud voor de kinderafdeling en komen terecht tussen patiënten die hun vader of oma hadden kunnen zijn. AYA’s kunnen door hun ziekte vragen hebben over bijvoorbeeld het afmaken van hun studie, solliciteren bij een eerste baan, het afsluiten van een hypotheek of het stichten van een gezin. Bovendien blijkt uit onderzoek dat kankercellen zich soms anders kunnen gedragen in een jongvolwassen lichaam dan in dat van ouderen en kinderen. Ook speelt erfelijke aanleg vaker een rol bij het ontstaan van de kanker. De medische behandeling dient daarom zoveel als mogelijk afgestemd te worden op deze unieke patiëntgroep. AYA-zorg heeft aandacht voor al deze leeftijdsspecifieke zorgbehoeften.

Patiënt Floor Mulhof: “Ik ben op meerdere vlakken heel tevreden over de AYA zorg in Amphia. Bij de behandeling is er echt maatwerk geboden. Dat met het oog op onder andere mijn vruchtbaarheid. Ik hou altijd graag de controle en met de diagnose kanker verlies je die controle. De zorgverleners zagen dat en gaven mij als dat mogelijk was de controle weer terug. Ze hebben echt aandacht voor mij als (jong) mens.”

Eva de Bruijn, casemanager gynaecologische oncologie: "Het AYA Zorgnetwerk betekent voor jonge mensen met kanker dat ze niet alleen gezien worden als patiënten, maar als persoon als geheel met unieke levensfases en uitdagingen. We zien dat het hen helpt om niet alleen fysiek, maar ook emotioneel en sociaal sterker te staan. De toegevoegde waarde zit in de holistische benadering: het biedt hen handvatten om hun leven op hun eigen manier voort te zetten, ondanks de ziekte."

AYA Zorgnetwerk
Het AYA-team van Amphia is onderdeel van het Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’ Zorgnetwerk. Binnen dit netwerk worden AYA-zorgverleners ondersteund en geschoold. Er wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan naar kanker bij jongvolwassenen en kennis gedeeld. Zo blijft alle kennis en kunde over ‘kanker op AYA-leeftijd’ steeds actueel. Het AYA Zorgnetwerk is opgebouwd uit zes regionale zorgnetwerken waardoor AYA-zorg bij iedere AYA zo dichtbij als mogelijk voor handen is.

Binnen de regionale netwerken zijn er AYA-kenniscentra bij de UMC’s en het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis, waar AYA’s terecht kunnen met complexe problematiek. Het zorgnetwerk groeit omdat steeds meer ziekenhuizen en professionals uit de eerste lijn aansluiten. Samen gaan we uit van het principe: ‘Zorg, dichtbij huis als het kan, verder weg in een AYA-centrum als het moet."

Label