Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Amphia krijgt zilveren certificaat voor duurzaamheid een jaar eerder dan verwacht
Aanmaakdatum:

Amphia krijgt zilveren certificaat voor duurzaamheid een jaar eerder dan verwacht

Bij Amphia vinden we het belangrijk om het milieu en klimaat zo min mogelijk te belasten. Om te laten zien op welke wijze zorginstellingen werken aan het milieu  is de ‘Milieuthermometer’ ontstaan. Volgend jaar stond op de planning om het ‘Zilveren Milieuthermometer Zorg (MTZ) certificaat’ te halen. Amphia is trots dat we hem dit jaar al hebben ontvangen. Ivo Vergouwen, lid Raad van Bestuur zegt hierover: “Dit is een prestatie waar iedereen in Amphia trots op mag zijn. Het certificaat laat zien hoe Amphia zich inzet om milieu en klimaat zo min mogelijk te belasten. Duurzaamheid zit in de hele organisatie.”

Veel verschillende duurzame projecten
Duurzaamheid is bij Amphia van invloed op alle dagelijkse zorgprocessen. Een voorbeeld hiervan is het project waarbij de robotarmen van de operatierobot worden gerecycled. Amphia geeft sinds kort de onderdelen van deze gebruikte armen een nieuw leven door ze op te sturen voor recycling. Dit project is uniek in Nederland.

Er zijn meer voorbeelden van duurzame projecten bij Amphia. Er worden wasbare operatiejassen gebruikt in plaats van wegwerp-operatiejassen en de speciale doeken die gebruikt worden om operatiemateriaal in te vervoeren (pp-doeken), worden gerecycled tot Amphia tassen.

Recyclen onderdelen robotarm Amphia ziekenhuis operatie kamers

Meer weten over de herbruikbare tas?

PP doek Amphia tot tas
Lees meer

Succesfactoren

Door steeds met duurzaamheid bezig te blijven is dit succes behaald. Het management van verschillende afdelingen heeft met enthousiasme de taak opgepakt om te verduurzamen. “Dit heeft geleid tot een versnelde invoering van duurzame initiatieven binnen het ziekenhuis,” zegt Anoek van Dooremaal, coördinator duurzaamheid en milieu. “Waar duurzaamheid eerder vooral een vrijwillig initiatief was, zien we nu dat managers zelf actief de verantwoordelijkheid nemen om duurzaamheidsdoelen te realiseren. Ze worden hierin ondersteund, aangemoedigd en ook geëvalueerd om de impact te maximaliseren,” voegt Anoek van Dooremaal toe.

Binnen Amphia zijn er ook verschillende ‘Green Teams’ die een belangrijke rol spelen. ‘Green teams’ zijn teams die zich vrijwillig inzetten voor het vergroenen van hun eigen afdeling. “Zorgmedewerkers zien waar het duurzamer kan op de werkvloer. Hun ideeën en inzet is heel belangrijk voor het verduurzamen van de zorgprocessen” zegt Anoek van Dooremaal.

Opmerkingen vanuit Milieu Thermometer Zorg (MTZ)
“Het MTZ keurmerk rapport is neutraal.”, benadrukt de auditor. “Maar Amphia is wel opvallend in de sector met de moeite die ze doen”. De vernieuwende aanpak heeft een belangrijke rol gespeeld bij het behalen van het zilveren certificaat. Dankzij de toewijding aan duurzame bedrijfsvoering is dit een jaar eerder dan verwacht gelukt.

Trots op het bereikte resultaat
Het behalen van het zilveren Milieu Thermometer Zorg Certificaat een jaar eerder verwacht, laat zien dat Amphia hard werkt om het milieu en klimaat zo min mogelijk te belasten. Doordat de professionals van Amphia bezig blijven met het vernieuwen en onderzoeken blijft het ziekenhuis  werken aan een toekomst waarin zorg en duurzaamheid goed samengaan.

Meer nieuws lezen?

Ga naar nieuws

Label