Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Amphia loopt voorop en maakt prehabilitatie onderdeel van standaard zorg
Aanmaakdatum:

Amphia loopt voorop en maakt prehabilitatie onderdeel van standaard zorg

Na een succesvolle pilot neemt Amphia prehabilitatie op als standaard zorg. Amphia kiest hiervoor omdat ze prehabilitatie een belangrijk onderdeel vindt van passende zorg. Prehabilitatie zit nog niet in het basispakket van zorgverzekeringen. Daarom gaat Amphia de opzet van dit programma zelf betalen. Amphia is één van de eerste ziekenhuizen die dit doet.

Druk op de zorg verminderen

Prehabilitatie, het verbeteren van de fitheid van patiënten vóór hun operatie wordt al in veel ziekenhuizen ingezet. De gedachte is dat fit een operatie ingaan leidt tot een afname van complicaties, zorgt voor een sneller herstel en een afname van zorgkosten. Verschillende ziekenhuizen, waaronder Amphia, verzamelen door middel van studies, bewijs dat prehabilitatie echt werkt. Als die studies bewijzen dat prehabilitatie succesvol is, wordt het mogelijk vergoed in het basispakket van de zorgverzekering. Door hierop vooruit te lopen en een deel van prehabilitatie zelf te bekostigen, laat Amphia zien in het programma en de resultaten te geloven. En dat het bijdraagt om de druk op de zorg te verminderen.

Fit een operatie in

In Amphia is in 2023 door de Regieraad bewegen het initiatief genomen om een multimodaal prehabilitatie programma op te zetten voor vijf specialismes. Een multimodaal programma is een programma op maat vóór de operatie van een patiënt en heeft als doel om de conditie van de patiënt te verbeteren. Zo is iemand beter bestand tegen de operatie. ‘Hoe fitter erin, hoe fitter eruit’. Het programma bestaat uit meerdere onderdelen, waaronder psychologische ondersteuning, lichamelijke training en verbeteren van de voeding afgestemd op het trainen. In de korte tijd die er soms is tussen moment van diagnose en operatie, kan de conditie flink verbeterd worden. Dit resulteert zeer waarschijnlijk in minder complicaties, kortere opnameduur en sneller herstel. Op dit moment wordt in Amphia prehabilitatie vooral toegepast bij operaties waarbij vaak complicaties zijn en waarbij het herstel lang duurt.

Meer nieuws lezen?

Ga naar nieuws

Label