‘We moeten innoveren om de zorg toekomstbestendig te houden.’ Deze zin horen wij zeker wekelijks ergens voorbijkomen. Tot nu toe is nooit iemand het echt oneens met die uitspraak. Maar ga je vervolgens in op de vraag wat ‘innoveren’ precies inhoudt, dan kom je erachter dat er ongeveer evenveel definities van innovatie zijn als mensen die erover nadenken.
Zo ook binnen Amphia. Vanuit de Innovatie Hub spreken we veel met collega’s uit verschillende hoeken van het ziekenhuis over het onderwerp innovatie. Vrijwel iedereen heeft een ander beeld bij wat innovatie precies is. Veel collega’s denken bij innovatie direct aan kunstmatige intelligentie, dure robots of complexe hightech toepassingen voor patiënten ‘waar ze zelf geen invloed op hebben’. Voor een deel van de medisch-technologische wereld klopt dit inderdaad, maar voor heel veel andere innovaties niet.
Wat we dan wél onder innovatie verstaan? De basis van innovatie is vernieuwing, maar het is geen synoniem. Innovatie is méér dan een goed idee hebben of een uitvinding doen. Het idee of de uitvinding moet namelijk omgezet worden naar waarde voordat het innovatie mag heten. Dat kan waarde zijn voor onze patiënten, collega’s, Amphia’s bedrijfsvoering of voor de samenleving. Innovatie kan daarnaast iets heel nieuws zijn, maar ook een nieuwe combinatie van bestaande dingen.
Wat voor ons bij de Hub misschien wel het belangrijkste element van innovatie is, is dat het niet altijd groots en baanbrekend hoeft te zijn. Als jij je verwondert over een handeling in je dagelijkse werk die echt slimmer kan en dit in praktijk brengt, ben je in onze ogen ook al innovatief bezig. Kun je hulp gebruiken bij dat stukje ‘in praktijk brengen’? Dan helpen we je om tot waardevolle verandering te komen.
Die waarde is essentieel, want alleen een nieuwe technologie inzetten is niet het doel van innoveren. Een mooi voorbeeld hiervan is de inzet van een VR-bril. Vaak het boegbeeld voor innovatie (ja, hij staat ook op ons promotiemateriaal), maar zo’n bril an sich is geen innovatie. Het gaat om de waarde die hij toevoegt voor de patiënt of de medewerker. Een VR-bril met educatieve filmpjes waarvoor je het hele zorgproces van je poli moet omgooien? Niet heel handig. Een VR-bril waarmee je afleiding biedt bij angst of pijn bij de patiënt, die je makkelijk en relatief goedkoop kan toevoegen aan je zorgproces? Een mooie innovatie.
Maar we moeten ook kijken naar de maatschappelijke waarde. Die VR-bril kan vrij simpel en goedkoop worden ingezet, maar als je kijkt naar de opgave die we als ziekenhuis hebben in het kader van de naderende zorgkloof, is het vaak een ‘nice to have’ toepassing. We moeten in onze ogen zoeken naar die innovaties die ervoor zorgen dat we ons werk slimmer doen, misschien in minder tijd of met minder collega’s, maar waardoor de kwaliteit van de patiëntenzorg gelijk blijft of zelfs toeneemt.
Iedereen in Amphia kan innoveren óf, zoals wij dat noemen, een ‘innovatiefnemer’ zijn. Door je te blijven verwonderen over de manier van werken op jouw afdeling, deze soms ter discussie te stellen en op zoek te gaan naar een slimmere werkwijze draag je hier al aan bij. Wil je delen wat je hebt gedaan, omdat je vindt dat iedereen dit zou moeten weten? Of heb je wat hulp nodig bij de realisatie? Dan helpen we je graag verder.
Innovatie is een prachtig middel, maar we kunnen de zorg alleen toekomstbestendig maken als we het samen doen!