Goed nieuws voor alle inwoners en patiënten van Breda. Verschillende Bredase organisaties, waaronder Amphia, Breda Actief, Het Huisartsenteam, Huisartsen Zorggroep Breda en Zorg voor elkaar Breda, hebben de handen ineengeslagen om patiënten te ondersteunen bij een gezondere leefstijl. Dit doen zij via het Leefstijlloket.
Het Leefstijlloket: een plek voor verandering
Steeds meer Bredanaars hebben last van aandoeningen door een ongezonde leefstijl. Daarom is het Leefstijlloket opgezet, waar huisartsen en specialisten patiënten naartoe kunnen verwijzen. Hier wordt jouw leefstijl in kaart gebracht en krijg je hulp en advies op maat.
Waarom het Leefstijlloket?
Het Leefstijlloket kijkt niet alleen naar je gezondheid, zoals stoppen met roken, meer bewegen of minder alcohol drinken, maar ook naar je welzijn en sociale netwerk. Zo krijg je een compleet beeld en de beste ondersteuning.
Testfase
Het Leefstijlloket zit in een testfase. Het leefstijlloket is nu beschikbaar op twee locaties: in Amphia en Breda Zuidoost. Als de testfase succesvol is, kijken de deelnemende organisaties naar een blijvende inrichting.
Heeft u hulp nodig bij het aanpassen van uw leefstijl? Neem dan contact op met uw (huis)arts.
Ervaringen van patiënten
"De gynaecoloog zei dat mijn overgewicht een hoog risico op ernstige ziektes geeft. Zij stelde een gesprek bij het Leefstijlloket voor. Eerst was ik niet zo enthousiast, want ik heb geen last van mijn gewicht. Ik vertelde ook dat ik niet van plan was om iets aan mijn leefstijl te veranderen zolang ik niet ziek ben. Na het gesprek bleef ik er wel over nadenken en besloot ik om toch iets te gaan doen. Ik ben gestopt met alcohol drinken en doe mee met een wandelgroep. Ook kook ik vaker vers, zonder zakjes. Ik vind het fijn om zelf te bepalen wat ik wil veranderen."
Mevrouw Verbunt, 42 jaar.
"Ik kom al jaren bij de internist vanwege suikerziekte en overgewicht. Hij verwees mij naar het Leefstijlloket. Daar vroeg ze wat ik aan mijn leefstijl zou willen veranderen. Ik weet wel dat ik ongezond eet en veel stress heb van mijn werk.
Maar het was een fijn gesprek en ik kreeg informatie. Ze vertelde me ook over een GLI-programma waarbij ik 2 jaar lang ondersteuning krijg bij bewegen, voeding en stress. Dat vind ik spannend, want ik ben heel verlegen in nieuwe situaties. Maar ik heb me toch aangemeld en ga binnenkort starten."
Mevrouw Zavelman, 23 jaar.