Geriatrische Trauma Unit: extra aandacht voor kwetsbare ouderen met een heupfractuur
Voor kwetsbare 70-plussers met een heupfractuur en meerdere gezondheidsproblemen, is er binnen Amphia nu een speciale afdeling waar ze na de operatie de juiste zorg én aandacht krijgen: de Geriatrische Trauma Unit (GTU). Ivo Vergouwen en Chrisitanne Lennards, leden van de Raad van Bestuur waren tijdens de opening op route 31B aanwezig om officieel het lint door te knippen.
Op de afdeling Orthopedie werd al eerder per 1 november de nieuwe GTU met tien bedden geopend. De unit wordt bemand door het verpleegkundig team en de gastvrouw, service-assistent en fysiotherapeut van Orthopedie. Ook zijn helpenden geworven bij verpleeghuizen. De bedden zijn bedoeld voor ouderen met onderliggende problemen zoals dementie, hart- en vaatziekten of valrisico. Patiënten worden hier door meerdere artsen gezien en delen een huiskamer. “Op de GTU komt de kennis van de geriater en de chirurg bij elkaar en krijgen ze de zorg en aandacht die nodig is”, zegt orthopedisch chirurg Eric Hoebink. Klinisch geriater Jonneke Eikelboom stelt dat de eenpersoonskamers in de nieuwbouw niet geschikt zijn voor deze groep. “Je bent toch sneller geneigd om op je kamer blijven. Terwijl we deze patiënten juist willen activeren.”
Mooie stap voorwaarts
Amphia is een van de laatste ziekenhuizen in Nederland met een GTU. Volgens Eric is er lang en goed over nagedacht. “Dankzij de andere ziekenhuizen zijn de kinderziektes er al uit en kunnen wij meteen een mooie stap voorwaarts maken.” Traumachirurg Dagmar Vos legt uit waarom de afdeling zo belangrijk is. “Na de operatie blijven kwetsbare ouderen nu vaak nog lang op de afdeling terwijl ze wachten op een plek in een revalidatiecentrum of zorgcentrum. De hectiek gaat door, de verpleging en artsen zijn druk met andere patiënten. En zij liggen daar maar. Een eindje lopen of spelletje doen, daar is op de reguliere afdeling geen tijd voor. Dat probleem is met de GTU opgelost.”
Meewerkend Teamleidinggevende Sandra de Roover vertelt dat verpleegkundigen van andere GTU’s tijdens de voorbereidingen langskwamen: “Om te vertellen over de werkwijze en ons te enthousiasmeren.” Jonneke: “Mijn collega Monique Landman heeft er ook hard aan gewerkt. Ze is samen met een orthopeed op werkbezoek geweest bij een andere GTU en ze nodigde specialisten uit Almelo uit om hier een presentatie te geven.” Dagmar denkt dat tien bedden zeker nodig zijn: “Wij opereren ruim 500 mensen met een heupfractuur per jaar, daarvan zijn er elke week 2 a drie die voor de GTU in aanmerking zouden komen. We verwachten dus zeker dat we die bedden gaan bezetten.”
Samenwerkingen tussen verschillende afdelingen
Het mooie van de afdeling is de samenwerking tussen orthopedie, geriatrie en chirurgie zegt Jonneke: “Die samenwerking was er al, maar het was wel lastiger omdat je om je patiënten te zien langs verschillende afdelingen moet. Met alles op een plek wordt het logistiek een stuk eenvoudiger en heb je kortere lijnen.” De revalidatie van patiënten gaat ook sneller, verwacht ze. “Mensen komen meer uit bed, op voeding wordt goed gelet, fysio en activiteitenbegeleiding zijn erbij betrokken en op indicatie ook andere paramedici.” Meewerkend Teamleidinggevende Babette van Doorn vult aan: “De patiënten eten samen en praten met elkaar. Dat is allemaal goed voor het herstel.” Sandra: “En hopelijk ook voor sneller ontslag. De patiënt staat hier echt centraal.”