Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Chirurgie: Willem's verhaal over leverkanker

Chirurgie: Willem's verhaal over leverkanker

Een dik dagboek met foto's herinnert Willem en Ineke van Kruijsbergen eraan wat zij de afgelopen jaren hebben meegemaakt. Toen vier jaar geleden bij Willem dikkedarmkanker werd geconstateerd, kwamen zij in een achtbaan terecht. De Chamenaar won de heftige strijd en sterkte langzaam weer aan. Vorig jaar kreeg hij opnieuw slecht nieuws te horen: kanker in de lever. "Onze wereld stortte in. Leverkanker betekende het einde, dachten we. Gelukkig kwam oncologisch chirurg Arjen Rijken met positief nieuws", blikt het echtpaar terug.

De kwaadaardigheid bleek een uitzaaiing te zijn van de dikkedarmkanker waar Willem eerder aan was geopereerd: "Bovendien zat het op een gunstige plek en bleek het goed te opereren te zijn. De oncologisch chirurg heeft alles heel duidelijk uitgelegd, met foto's en tekeningen. Hij nam er echt de tijd voor. Dat stelde gerust. Het slechte nieuws was een klap, maar door de arts kregen wij toch weer vertrouwen. Op de dag van de operatie zat ik in mijn pyjamaschort dan ook klaar met een houding van 'kom maar op'", vertelt Willem. 

Teaminspanning
Maar liefst 80% van alle patiënten met tumoren in de lever, heeft kanker in de dikke darm. "Uitzaaiingen in de lever kunnen ook bij borst- of huidkanker voorkomen", vult specialist Arjen Rijken aan. Amphia is een van de 25 centra in Nederland waar een levercentrum gevestigd is. De kansen op herstel zijn de afgelopen jaren landelijk sterk verbeterd. Dat komt onder andere door een nieuwe aanpak. Tegenwoordig worden alle patiënten met uitzaaiingen in de lever gezamenlijk besproken door de leverchirurgen en oncologen, radioloog en radiotherapeut van Amphia. "De lever is een lastig orgaan om een goede indruk van te krijgen", weet Rijken. De gespecialiseerde leverchirurgen kunnen goed beoordelen wat wel en wat niet mogelijk is. "Soms is opereren niet direct een optie, maar chemotherapie heeft ook een grote ontwikkeling doorgemaakt. Sommige patiënten reageren ontzettend goed op die behandeling. De tumoren worden daardoor soms klein genoeg om te opereren. In sommige gevallen is de chemotherapie zelfs zo effectief dat opereren niet meer nodig is. Door continu en vaak met elkaar te overleggen, is de kans op herstel van onze patiënten zeker vergroot. We zetten ook steeds meer in op het specialiseren van verpleegkundigen. Door hun expertise weten zij precies wat te doen op spannende momenten voor, tijdens en na een operatie. Het is echt teamwerk." Sinds vorig jaar doen ook ziekenhuizen in Tilburg en Roosendaal graag een beroep op de deskundige leverchirurgen van Amphia. "We houden teleconferenties en kunnen zo meedenken over hun patiënten met leverproblemen. Die openheid, kennisdeling en laagdrempeligheid vormen een enorme winst voor de patiënten."

Vlag uit
Begin 2014 viel Willem door de chemokuren, bestraling en operatie aan de dikke darm ruim 26 kilo af. "In korte tijd moest hij verschillende operaties ondergaan. Het was zwaar, een paar dagen was het zelfs kantje boord", blikt Ineke terug. De aandacht en steun van het gehele zorgteam heeft hen zeker door deze periode geholpen. "Het is een prachtteam en zeer begaan. Van de chirurg tot de stomaverpleegkundige. We kunnen alleen maar met lof over hen spreken." Twee dagen voor zijn 58e verjaardag ging Willem in juni 2016 wederom onder het mes. Sinds december 2016 werkt hij weer fulltime en heeft zicht op een vast contract. Hij merkt dat de leveroperatie zijn tol heeft geëist. "Ik heb op zich weinig problemen ervaren, alleen mijn conditie is wel flink achteruitgegaan. Dat heeft tijd nodig." De ziekte heeft het leven van het echtpaar erg veranderd. Zij genieten veel meer van het leven. Willem: "We gaan dagjes weg, lekker uit eten, op vakantie naar Griekenland en Schotland. Ieder half jaar moet ik terug voor controle. Op zo'n dag nemen wij beide vrij." Bij goed nieuws gaat de Brabantse vlag uit, voegt Ineke toe: "Zo weet heel de buurt dat het weer goed is. We maken nu overal een feestje van."

 

Lees meer over leverkanker via onderstaande knop.

Ga naar Darm-, lever- en alvleesklierkanker

Label