Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Ans haar nieuwe hartklep

Ans haar nieuwe hartklep

De zorgprofessionals van Amphia werken continu aan behandelmethodes die minder ingrijpend zijn, waardoor mensen sneller herstellen. Een voorbeeld is de operatie waarbij een hartklep wordt vervangen via de lies. Tien jaar geleden was deze ingreep enkel mogelijk door de borstkas van de patiënt te openen, iets wat vooral bij oudere patiënten de nodige risico’s met zich meebrengt. Mevrouw Van Strien werd echter geopereerd via de lies.

We stellen u graag voor aan Ans van Strien (82). Zij woont samen met haar man Gerard (83) in een appartement in Oosterhout. Ze zijn beiden nog goed ter been en maken regelmatig wandelingen in de natuur en fietstochtjes op hun e-bike. Mevrouw en meneer van Strien hebben drie kinderen, vijf kleinkinderen en inmiddels negen achterkleinkinderen. Met verjaardagen en feestdagen is het dan ook een drukte van belang bij hen thuis. Mevrouw van Strien vindt het heerlijk om iedereen te verwennen en zorgt ervoor dat niemand iets tekort komt.

Een tijdje terug was ze samen met meneer van Strien aan het wandelen op de Vrachelse Heide toen ze even moest stoppen om letterlijk weer op adem te komen. In eerste instantie zocht ze daar niets achter, maar het gebeurde sindsdien steeds vaker dat ze duizelig en kortademig werd. Mevrouw van Strien vertrouwde het niet en besloot een afspraak te maken met haar huisarts. Die heeft haar uitgebreid gesproken en lichamelijk onderzocht. Hij stelde vast dat mevrouw van Strien mogelijk een hartprobleem heeft en verwees haar door naar Amphia.
 

Binnenkomst en consult
Mevrouw en meneer van Strien nemen de Deeltaxi naar het ziekenhuis. Die zet hen keurig op tijd en recht voor de deur af. Gelukkig maar, want lang lopen kan ze op dit moment niet. Een van de gastvrouwen wijst hen de weg naar de polikliniek Cardiologie, waar ze plaatsnemen in de wachtruimte. Mevrouw van Strien bladert net vluchtig door een tijdschrift als ze al worden binnengeroepen. Ze maken kennis met cardioloog Sander Molhoek, die haar en meneer van Strien een aantal vragen stelt over haar gezondheid en over de gevolgen die haar klachten hebben voor haarzelf, hen beiden en hun hele gezin.
De cardioloog neemt uitgebreid de tijd voor hen en voert ook een lichamelijk onderzoek uit. Ook hij constateert dat mevrouw van Strien mogelijk een hartprobleem heeft. Om daar zeker van te zijn, laat hij een echo van haar hart en een hartfilmpje maken. Daaruit blijkt dat een van haar hartkleppen, de aortaklep, niet meer goed sluit. Dat veroorzaakt haar kortademigheid en duizeligheid. De enige mogelijkheid om dit op te lossen, is het vervangen van de aortaklep. Dokter Molhoek besluit het dossier van mevrouw van Strien voor te leggen aan het Hartteam, een multidisciplinair team dat bestaat uit interventiecardiologen en cardiochirurgen. Zij bekijken het dossier en de echobeelden, en beoordelen of mevrouw van Strien mogelijk in aanmerking komt voor een aortaklepoperatie via de lies.

Bespreking binnen het Hartteam en het TAVI-team
Het Hartteam komt tot de conclusie dat mevrouw van Strien mogelijk in aanmerking komt voor een TAVI. Ze krijgt een uitnodiging voor het speciale TAVI-spreekuur. Daar wordt ze onderzocht door Peter den Heijer, een van de vier interventiecardiologen. Zo weet hij zeker dat zij deze operatie aankan. Wanneer dat nodig is, kan de cardioloog mensen vooraf doorverwijzen naar de kaakchirurg, de neuroloog, de longarts of de geriater. 

Dokter Den Heijer legt haar uitgebreid uit hoe de ingreep in zijn werk gaat en wat ze kan verwachten. Mevrouw van Strien krijgt ook een folder mee waar alles in staat, zodat ze het thuis nog eens rustig kan nalezen. Ze gaat akkoord met de voorgestelde ingreep en de cardioloog spreekt met haar af dat ze een CT-scan van haar hart laat maken. De CT-scan zorgt ervoor dat de interventiecardiologen van het TAVI-team samen kunnen beoordelen of de operatie veilig kan worden uitgevoerd. Na dit overleg wordt mevrouw van Strien gebeld: de ingreep kan worden ingepland. Twee weken voor de ingreep komt zij opnieuw naar het ziekenhuis. De verpleegkundig specialist voert op de pre-polikliniek de laatste onderzoeken uit. Opnieuw staan alle lichten op groen: mevrouw van Strien kan de ingreep veilig ondergaan.

De ingreep
De dag voor de ingreep komt mevrouw van Strien naar het ziekenhuis met een goedgevulde reistas. Ze is helemaal voorbereid op een verblijf van enkele dagen. Ze wordt opgenomen op de afdeling Cardiochirurgie. Daar maakt ze ook kennis met de cardioloog en de anesthesioloog die bij de ingreep betrokken zullen zijn. De volgende dag vindt de operatie plaats en daar ziet ze toch wel tegenop. Het duurt dan ook even voordat ze de slaap kan vatten.

De volgende ochtend wordt ze naar de hybride hartkatheterisatiekamer gebracht, waar de cardioloog en de hartchirurg die haar aortaklep zullen vervangen al klaarstaan. Mevrouw van Strien krijgt een lichte narcose toegediend, waarna de hartchirurg aan het werk gaat. Hij zorgt ervoor dat de katheter met de opgevouwen aortaklep erin in haar slagader kan worden gebracht. Vanaf daar neemt de cardioloog het over. Hij schuift de katheter richting haar hart, waar hij de nieuwe aortaklep behoedzaam uitvouwt en op de juiste plaats vastzet. Daarna verwijdert hij de katheter, waarna de hartchirurg de slagader weer sluit. Mevrouw van Strien gaat na de ingreep naar de Hartbewaking (CCU), waar ze één nacht verblijft. De cardioloog belt meneer van Strien om hem op de hoogte te brengen van het verloop van de operatie. De volgende dag mag mevrouw van Strien ’s middags al naar de verpleegafdeling van Cardiologie. Daar krijgt ze bezoek van de fysiotherapeut, die haar meeneemt voor een wandelingetje door het ziekenhuis. Mevrouw van Strien staat er versteld van dat het allemaal zo snel verloopt. Bij terugkomst op de afdeling staat meneer van Strien al op haar te wachten. Ook hij is blij verrast dat zij al zo vlot op de been is. Na vijf dagen mag ze weer naar huis.

Verrassend snel herstel
Mevrouw van Strien herstelt voor haar gevoel verrassend snel. Doordat haar hart weer goed functioneert, krijgt ze meer lucht en voelt ze zich fitter en vol energie. Ze kan weer met een gerust hart gaan wandelen en fietsen met meneer van Strien en dat doet hen beiden erg goed. Zelfs een weekendje naar de Ardennen met hun dochter Marloes en haar gezin leverde geen lichamelijke ongemakken meer op. 
Mevrouw van Strien is ontzettend blij dat ze voor een TAVI in aanmerking kwam, omdat ze erg opzag tegen een openhartoperatie en de bijbehorende narcose. Zeker omdat ze weleens had gehoord dat je van de narcose in de war kunt raken. Ze is nog aardig helder van geest en wil dat graag zo houden. De operatie, behandeling en het goede resultaat zijn voor haar letterlijk een pak van haar hart.

Voordelen TAVI
Mensen met een slecht functionerende aortaklep konden tot tien jaar geleden enkel geholpen worden via een openhartoperatie. Die ingreep is zwaar en daardoor niet de eerste keuze voor ouderen en mensen die al eerder zijn geopereerd aan hun hart of die andere aandoeningen hebben. Voor hen is een TAVI een uitkomst. De operatie vindt plaats via de lies en onder een lichte narcose, waardoor zij sneller herstellen en minder kans lopen op complicaties.
Dat de operatie zo soepel verloopt, heeft alles te maken met de unieke multidisciplinaire samenwerking binnen het Hartcentrum. Hier werken hartchirurgen en (interventie)cardiologen nauw met elkaar samen in het belang van de patiënt. Zij gebruiken de nieuwste technieken en inzichten, waardoor ze ook patiënten kun¬nen helpen die daar anders vanwege hun hoge leeftijd of slechte gezondheid niet voor in aanmerking zouden komen.

Lees meer over hartoperaties bij Amphia via onderstaande link.

Ga naar afdeling Cardiologie

Label