Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Neurologie: Mevrouw Kouwenberg kreeg een beroerte

Neurologie: Mevrouw Kouwenberg kreeg een beroerte

“Het was wonderbaarlijk”

In februari 2021 kreeg mevrouw Kouwenberg een beroerte. Zelf weet ze van dat moment niets meer. Haar man vond haar op de bureaustoel van hun kantoor thuis. Meneer Kouwenberg vertelt: “De datum waarop het gebeurde vergeet ik nooit meer, 5 februari 2021. We hadden die dag een begrafenis gehad van een goede vriend. Vanwege corona was er na de begrafenis geen condoleance dus vanuit de begraafplaats gingen we naar huis. Daar schonken we een glas wijn in. Ik ging televisie kijken en mijn vrouw ging naar kantoor. Toen er een programma op televisie kwam waarvan ik wist dat mijn vrouw dat interessant vindt liep ik naar haar toe.” Meneer Kouwenberg ziet bij het binnenkomen dat het niet goed gaat met zijn vrouw. “Ze hing in de stoel en ik zag binnen twee seconden dat het een cva was (beroerte). Mijn vrouw was half bij kennis, ze kon niets anders zeggen dan “jawel”. Ik wilde haar recht in de stoel zetten maar toen gleed ze uit de stoel.” Meneer belt 112 en de ambulance is snel ter plekke. Die brengt mevrouw naar het Bravis ziekenhuis in Bergen op Zoom.

Twee scans
In het Bravis ziekenhuis worden er twee scans gemaakt. Ook hier weet mevrouw Kouwenberg niets meer van. “De eerste scan wees niets uit. Ik vond dat zorgelijk maar toen werd er uitgelegd dat hiermee een bloeding uitgesloten kon worden en er gestart kon worden met een behandeling van bloedverdunners,” vertelt meneer Kouwenberg. “Uit de tweede scan bleek dat mijn vrouw een bloedprop had. De behandeld arts gaf toen aan dat mijn vrouw mogelijk in aanmerking kwam voor een IAT-behandeling. Toen wist ik nog niet wat dat was,” aldus meneer Kouwenberg.

Overgebracht
Mevrouw Kouwenberg wordt per ambulance overgebracht naar Amphia. Zij zijn één van de paar ziekenhuizen in Nederland die een IAT-behandeling uitvoeren. In Amphia worden er nog enkele onderzoeken gedaan en daaruit blijkt dat mevrouw inderdaad in aanmerking komt voor een IAT-behandeling. Meneer Kouwenberg: “De behandeling duurde ongeveer drie kwartier. Het was wonderbaarlijk. Voor de behandeling was mijn vrouw verlamd en kon ze niet praten en na de behandeling kon ze weer bewegen en praten.” Mevrouw Kouwenberg: “Vanuit toen was ik weer bij kennis. Ik heb schijnbaar tegen de artsen nog iets gemopperd toen ik bijna bij kennis was.” Na de succesvolle behandeling wordt mevrouw de volgende dag weer overgebracht naar het Bravis ziekenhuis. Eerst wordt er gesproken dat mevrouw enkele maanden moet revalideren maar vanwege het spoedige herstel blijkt dat uiteindelijk niet nodig.

Bloedverdunners
Begin 2023 krijgt mevrouw Kouwenberg een tweede herseninfarct. Die word veroorzaakt doordat zij vanwege een onderzoek twee dagen haar bloedverdunners niet mag innemen. “Ik kon eerst een paar woorden niet lezen en toen hele zinnen niet meer. We zijn meteen naar de Spoedeisende Hulp gegaan. Daar bleek inderdaad dat het ging om een tweede herseninfarct. Gelukkig kon ik toen wel alweer een beetje lezen. Doordat deze herseninfarct achterin mijn hoofd was, was een behandeling niet mogelijk. Met behulp van een logopedist kan ik nu weer voor 80% lezen,” vertelt mevrouw Kouwenberg.

Samenwerking Bravis ziekenhuis
De Intra-arteriële trombectomie (IAT) wordt in regio Zuidwest Nederland alleen door Amphia uitgevoerd. Amphia en het Bravis ziekenhuis hebben daarom een samenwerkingsafspraak gemaakt. Met deze nauwe samenwerking verwijst Bravis patiënten die in aanmerking komen voor een IAT-behandeling door naar Amphia. 

Bij een IAT-behandeling wordt er via een prikje in de lies een dun buisje (katheter) in een bloedvat ingebracht en doorgeschoven tot in de hersenvaten. Het bloedpropje wordt vervolgens via de katheter verwijderd. Zo kan de doorbloeding van de hersenen worden hervat.

Ga naar afdeling Neurologie

Label